HELE DYRET
I generasjonene før oss kastet man ingenting, men utnyttet hele dyret. Færder Får er en viktig ressurs. Både som kulturbærer, vedlikeholdsarbeider og som produsent av saueull. Vi er opptatt av at våre sauer skal ha et godt og for dem meningsfullt liv hvor de får utfolde seg i henhold til sine behov og instinkter. Når dagen kommer at vi må sende dyr til slakt, ønsker vi at så mye som mulig av dyrets ressurser skal bli brukt, så de i minst mulig grad gir sine liv forgjeves.
For oss er det viktig å vise frem hvilke verdier som bor i dette fantastiske dyret, og vi føler et ansvar for å ivareta ressursene, såvel som kulturarven denne urfe rasen representerer, på en skikkelig måte.
SMALEN
ARTIKLER OM SAUEN
Visste du at ordet FÅR stammer fra det norrønne fè, som kunne bety både eiendom, penger? Les mer om både sauen og fårets språklige opprinnelse her.
Gammelnorsk spælsau/steinaldersau/ursau/utegangersau. Kjært barn har mange nav. Sauerasen stammer fra den opprinnelige norske/europeiske landrasen og er altså en rase av landrasetypen. En svært nøysom og hardfør sau, med sterkt flokkinstinkt og gode morsegenskaper.
DEN FANTASTISKE ULLA
Ulla på den norske spælsauen er spesiell. Den har kvaliteter der produkta får egenskaper som setter dem i en særklasse.
SLIK BRUKER VI KJØTTET
FÆRDER FÅR SOM KULTURBÆRER
"Jeg tillater at dere legger diktet "Lammet mitt" ut på deres hjemmeside. " Thora Jonsdottir
Fotokunstneren Herdis Maria Siegert gjorde i 2009 en portrettserie av våre sauer. "Look Alike" er en nydelig samling portretter som virkelig tar inn over seg hvor levende og flotte personligheter som ligger i disse dyrene.
GLIMT FRA ET SAUEÅR
SAUENE HAR NÅ VINTEROPPHOLD SOM VANLIG MED FRI FLYT AV MAT OG DRIKKE

KLIPPINGEN ER UNNAGJORT OG VÅREN PÅ VEI

Vakre søyer med lam i Moutmarka i vår
SOMMERBEITE PÅ ØYENE 2016

Her fra Store Færder i juli, der det er ekstra godt å være sau.
Hjemreisen er ikke alltid like interessant og våre medhjelpere gjør et fantastisk arbeid i innsamlingen
Når transportutstyret ryker
En sjelden gang går det ikke slik vi tenkte. Her røk drivakselen seint en fredag kveld i september. 22 søyer og lam fra beitet i Tennvik stod på hengeren.

Sauen gir oss altså en mengde flotte produkt,samt nyttig arbeid i kulturlandskapet. Den skaper en mengde arbeidsplasser i distriktene i Norge, og bør behandles med respekt og takknemlighet.